Kursuse "Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed" käigus sain mitmeid uusi ja põnevaid teadmisi. Palju oli ise avastamist ning eks see oskus eluks kõige vajalikum ongi.

Kõige huvitavam ning samas ka aeganõudvam oli kodulehe loomine. Tegin selle vaimupuudest. Alguses tundus mõte sellest, et pean ise päris oma kodulehe tegema üsna hirmutav, kuid asjasse süvenedes hakkas mulle see täitsa meeldima. Tean nüüd, milline on üks õige kodulehekülg, mida ka erivajadusega inimene kasutada saab.

Kõik loengumaterjalid oli Wikiversity-s üleval ning minu meelest on see hea variant, kuna kõik oli selge ja kiiresti leitav. Ka iganädalane iseseisev ülesanne oli täpselt välja toodud ning nädala teemaga hästi haakuv. Alguses olin veidi segaduses, millal miski valmis peab saama, kuid ka see probleem sai lahendatud.

Õppematerjal ise oli loogiline ning sisu organiseeritud. Käsitletud said kõik olulised teemad: tugitehnoloogiad, Interneti ligipääsetavus jne. Kõigest olin varem ka juba kuulnud, kuid nüüd sain selgema ja põhjalikuma pildi. Iseseisvad ülesanded kinnitasid õpitut ning saan neid ka hiljem siit blogist vaadata ja vajalikku meelde tuletada.

Kursus andis mulle eelkõige mõtteainet, kuidas Interneti leheküljed ja seal olevad materjalid just erivajadusega inimese jaoks kättesaadavad oleks. Kui mina õpetajana kodulehekülje loon või õppematerjale Internetti üles panen, oskan nüüd mõelda ka sellele, et need mu õpilaste jaoks ligipääsetavad oleksid.


 
Kogukonna all peetakse silmas inimeste rühma, keda ühendab teatud tegur. Olgu selleks siis vanus, elukoht, mõni tegevusala. Eripedagoogika alaselt kindlasti ka teatud puue või haigus. Virtuaalkogukond on seega ühise omadusega inimgrupp Internetis (Wikiversity, 2012).  

Valisin iseloomustatavaks virtuaalkogukonnaks lehekülje nimega Lapsemure (selle leiab siit). Tegemist on eelkõige lastele ja noortele loodud leheküljega, kuhu saab pööruda juhul, kui otsitakse oma probleemidele lahendust või soovitakse lihtsalt oma muret teistega jagada.

Lapsemure portaal on loodud MTÜ Eesti Vaimse Tervise Ühingu poolt. Lehel on foorum, jututuba ning usaldustelefoni nümber ja Skype-i kontaktid. Foorumis on   palju erinevaid teemasid ja arutelusid (näiteks sõltuvusprobleemid, psühholoogiline ja füüsiline vägivald, tervis jne). Seega leiab vajaliku informatsiooni   kiiremini ülesse kasutades foorumi otsingumootorit. Foorumisse saab oma küsimusi jätta anonüümselt, kuid registreerides avaneb võimalus kasutada ka  erasõnumeid. Erasõnumite abil saab ka näiteks oma küsimust arutada privaatselt foorumi psühholoogidega ja administraatoritega (Lapsemure.ee)

Foorumis on eraldi teemade rühm ka lapsevanematele. Lapsevanemad saavad oma muredest lastega rääkida ning ühe teemana on lapsed ise välja toonud nõuandeid, mida nende vanemad järgida võiks.

Jutukas avaneb võimalus suhelda kaaslastega reaalajas ning nendega oma muresid jagada ja lahendusi leida.

Pakutakse võimalust tööpäeviti kella 10:00st kuni kella 18:00ni vestelda psühholoogiga telefonil 646 0770. See telefon on aga tasuline.  Lapsemure.ee omab ka  SKYPE aadressi, kuid hetkel see ei ole lehekülje esilehe sõnul aktiivne (Lapsemure.ee).

Tegemist on suurepärase leheküljega, kus on väga mitmekülgsed teemad ning kust iga laps või noor endale vajaliku abi leiab. Tuge on võimalik saada nii teistelt eakaaslastelt kui ka administraatoritelt ja psühholoogidelt. Kindlasti on sellise lehelkülje olemasolu väga tähtis ning see leiab palju kasutust.


Kikkas, K. (2010). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed /Internetisuhtlusest [oktoober 15, 2012]
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Internetisuhtlusest

Wikiversity. Sotsiaalne tarkvara ja võrgukogukonnad/Võrgukogukonnad
[oktoober 15, 2012]
http://beta.wikiversity.org/wiki/Sotsiaalne_tarkvara_ja_v%C3%B5rgukogukonnad/V%C3%B5rgukogukonnad


Lapsemure [oktoober 15, 2012] http://www.lapsemure.ee/?tutvustus